JAMB Recommended Novel “In Dependence” 94 Likely Questions For UTME Candidates

Joint Admission And Matriculation Board, JAMB Recommended Novel “In Dependence” 94 Likely Questions For UTME Candidates

JAMB Recomended Novel "In Dependence" 94 Likely Questions For UTME Candidates
In Dependence

In the process of getting you updated with Jamb 2018/2019 Syllabus Questions, bringing to you is the JAMB Recommended Novel “In Dependence” 94 Likely Questions For a successful 2018 UTME.

Practice JAMB CBT with over 5,000 Possible Questions in 15 Subjects + Independence and Last Days at Forcados High School on Examrelief, with full explanation of each question after your test. ALL FOR FREE!

 If you are able to score 75% consistently in our CBT Practice Centre you will surely score above 300 in Jamb.

JAMB Recommended Novel “In Dependence” 94 Likely Questions For UTME Candidates

Chapter One
1. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College

3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?
Ans: It is their tradition

4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water

Chapter Two   copied from www.examrelief.com.ng
5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

6, In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography

7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study

Chapter Three
8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother

10. Faistine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time

Chapter Four
11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans: English

12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women?
Ans: Jane

13. What is the full meaning of JACARI according to the novel?
Ans: Joint Action Committee against Racial Inequality

Chapter Five
14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman

15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is?
Ans: Pidgin

16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

Chapter Six
17. What is the trait that Nessa cherishes in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility

You May Also Like: HOW TO GET REAL 2018 JAMB CBT QUESTIONS & ANSWERS DIRECT TO YOUR PHONE AS TEXT MESSAGE (SMS)CLICK HERE

18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer over there

19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans: Moremi

Chapter Seven
20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake

21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
Ans: Christmas party

22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
Ans: His South African racist miner friends.

Chapter Eight
23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years

24. “We all get embarrassed by our parents”. Who said this?   copied from www.examrelief.com.ng
Ans: Tayo

25: To whom was it said?
Ans: Vanessa’s

Chapter Nine
26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness

Chapter Ten
27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris

YOU MAY ALSO LIKE:  Full Chapter By Chapter Summary Of Independence [Jamb Recommended Novel For UTME]

28. Christine died by——?
Ans: Suicide

29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

Chapter Eleven
30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde

31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’

Chapter Twelve
33. What made Tayo realize how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet

34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolize in the novel?
Ans: Racism

35. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English

Chapter Thirteen
36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans: Kitchen or public baths.

37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence

38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf

Chapter Fourteen
39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s

40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy

41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Ans: Vanessa

Chapter Fifteen
42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
Ans: He woke up homesick

43. Where did he buy his chicken from? copied from www.examrelief.com.ng
Ans: The Covered Market

Chapter Sixteen
44. The finest hotel in Oxford is…?
Ans: Randolph Hotel

45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode

Chapter Seventeen
46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?
Ans: Mr Richardson

47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement?
Ans: Mr Richardson

48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’?
Ans: Tayo’s mother

Chapter Eighteen
49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
Ans: Bigotry

50. Who is Dele?
Ans: The village drunk

Chapter Nineteen
51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman

Chapter Twenty
52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture

53. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman

Chapter Twenty-one
54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria?
Ans: Greed and mismanagement

55. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University

56. Who is Miriam?
Ans: Tayo’s wife

Chapter Twenty-two
57. Whose diary did Tayo discover in his study?
Ans: Vanessa’s copied from www.examrelief.com.ng

58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

Chapter Twenty-three
59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house

60. What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
Ans: Akin

Chapter Twenty-four
61. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest

62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
Ans: He wanted to wait and help his students

Chapter Twenty-five
63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.

64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not?
Ans: To receive an award for his book

YOU MAY ALSO LIKE:  2019 JAMB UTME Registration Process

65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

66. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment

Chapter Twenty-six
67. Who challenged Tayo on the road on his way home?
Ans: The soldiers

68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly

Chapter Twenty-seven
69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
Ans: Cancer

70. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke

71. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident copied from www.examrelief.com.ng

Chapter Twenty-eight
72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years

73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?
Ans: Edward

74. To whom was the statement made?
Ans: Vanessa

Chapter Twenty-nine
75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?
Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child

76. For what reason was Tayo detained?
Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.

Chapter Thirty
77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?
Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite

78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?
Ans: Suleiman

Chapter Thirty-one
79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?
Ans: The Carrington Home for the Elderly

80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?
Ans: To meet Tayo

81. What was her father looking for before she came?
Ans: His pen

Chapter Thirty-two
82. What is name of Tayo’s driver?
Ans: Abdou

83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
Ans: Tayo

84. To whom was it said?
Ans: Abdoun

Chapter Thirty-three
85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
Ans: San Francisco
86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?
Ans: Miriam’s

Chapter Thirty-four
87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?
Ans: The poor relationship between her and her father
copied from www.examrelief.com.ng
88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.

Chapter Thirty-five
89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?
Ans: San Francisco.

90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?
Ans: Kwame

91. To whom was this said?
Ans: Tayo

Chapter Thirty-six
92. What honorary degree did Tayo receive?
Ans: Doctorate of literature

93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?
Ans: A middle-aged couple

94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?
Ans: Yes

Now i challenge you to try your understanding on what you have read so far base on the novel In Dependence in our CBT Practice Center, we have created a database The novel IN DEPENDENCE with over 200 Questions.

You May Also Find These Useful:

Thanks for your Interest in EXAMRELIEF Write up, show some Love by sharing this post with your friends using the below share buttons if you find the post helpful

2 Comments

Drop a Comment

Note: Your Comment Might take up to 2 mins to be published.



This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.